Als je ergens veel verstand van hebt, dan wil je die kennis graag delen. ManpowerGroup doet dat bijvoorbeeld via witboeken: vlot geschreven publicaties over actuele arbeidsmarktthema’s.

Al een flink aantal jaren ondersteun ik ManpowerGroup bij het maken van deze witboeken. Sommige spitsen zich toe op bepaalde branches, bijvoorbeeld de logistiek. Andere belichten de positie van een bepaalde groep op de arbeidsmarkt, zoals jongeren. De witboeken worden goed gewaardeerd door de relaties van ManpowerGroup. Bovendien bevestigen ze het kennisleiderschap op arbeidsmarktterrein van deze internationale hr-expert.

Wakkerligpunten
Een van de meest recente witboeken waaraan ik meewerkte, heet De Grote Kracht van Klein. Dit witboek gaat in op de wakkerligpunten van mkb’ers op personeelsgebied. Ik dacht mee over de opzet en het journalistieke concept, en verzorgde de journalistieke productie.

Vegetarische Slager
De inhoud kwam tot stand op basis van een aantal rondetafelgesprekken met mkb’ers. Het hart van het witboek bestaat uit een journalistiek verslag hiervan, waarin alle pijnpunten de revue passeren. Daaraan vooraf gaat een in alle opzichten optimistisch voorwoord van Jaap Korteweg, oprichter van de Vegetarische Slager. Een natuurtalent op managementgebied, dat van de meeste personeelsproblemen met grote blijmoedigheid spreekwoordelijk gehakt maakt. Het witboek sluit tot slot af met een aantal praktische adviezen.

Feest
De boeiende interviews over het thema werk, het beroep dat gedaan wordt op mijn journalistieke creativiteit om er iedere keer weer wat moois van te maken en de heerlijke samenwerking met deze opdrachtgever die mij veel ruimte laat: dat alles maakt een witboekproductie elke keer weer tot een feest. Ik kijk alweer uit naar de volgende!