De essentie raken

 

Het is een misverstand te denken dat een tekst die makkelijk leest ook makkelijk is opgeschreven. Aan iets makkelijk opschrijven gaat vaak een lang denkproces vooraf. Tenzij iets natuurlijk niet moeilijk is of je de vrijheid neemt de zaken eenvoudiger voor te stellen dan ze zijn. Maar dan knoei je met het eten: simplificeren is iets anders dan complexe zaken goed uitleggen, toegankelijk maken en op smaak brengen.

Denker of schrijver

De essentie raken, dáár gaat het mij om. Schrijven is voor mij: doordringen tot de kern, en niet ergens een cosmetisch sausje over gieten. Wellicht ben ik dan ook meer denker dan schrijver. Ik hou ervan om ergens op te kauwen, te puzzelen, rondjes om m’n bureau te lopen om vervolgens mijn gedachten te verwoorden. Toen ik dat ontdekte, vestigde ik mij als zelfstandig tekstschrijver. Voor de hand lag dat niet, ik ben opgeleid tot communicatieadviseur en volgde verschillende marketingopleidingen. Maar iets creëren geeft mij nu eenmaal meer voldoening.

Omnivoor

Vanuit het schrijven ontstond het geven van trainingen en tekstadvies. Opdrachtgevers wilden leren hun teksten een bepaalde toon te geven. Zodoende bied ik nu een rijk palet aan diensten aan. Ofwel: ik ben een omnivoor. Ik verricht de meest uiteenlopende schrijfopdrachten, geef schrijftrainingen en -workshops over een groot aantal onderwerpen en voer allerlei communicatieprojecten uit. Mijn website toont hiervan de staalkaart.

Vroeg ‘aan tafel’

Regelmatig krijg ik de vraag: ‘Ben je nou een communicatieadviseur of tekstschrijver?’ Met mijn antwoord (‘Ik zit er tussenin’) maak ik het mijn opdrachtgevers niet altijd makkelijk. Ik ben een adviserende schrijver, of een schrijvende adviseur. Net wat er wenselijk is. Mijn opdrachten zitten op het snijvlak van advies, onderzoek en journalistiek. Vanuit mijn communicatieachtergrond denk ik graag mee over de keuze van de juiste middelen en media. Daarna neem ik de uitvoering voor mijn rekening. Dat betekent dat ik bij voorkeur in een vroeg stadium aanschuif om met je mee te denken.

Samen

Natuurlijk doe ik niet alles alleen: ik werk veel samen met professionals die aanpalende disciplines beheersen: denk aan vormgevers, (interactieve) ontwerpers, fotografen, correctoren en vertalers. Samen realiseren we complete projecten, waarbij dan de één de regie voert en dan de ander. En soms schakel ik collega-tekstschrijvers en –trainers in als de omvang van een opdracht dat vraagt. Allemaal mensen die hun vak verstaan en met wie het prettig samenwerken is. Behalve om het resultaat, gaat het ook om het werkplezier en de voldoening die het geeft om samen een klus te klaren.

Bellen?

06 46 033 026

Bezoeken?

Buitenmolenstraat 10
4101 CJ  Culemborg